Amfipoli News: Βρέθηκαν οστά του Νεάντερταλ σε κουτί 40 ετών που δωρήθηκε στο Μουσείο

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Βρέθηκαν οστά του Νεάντερταλ σε κουτί 40 ετών που δωρήθηκε στο Μουσείο



Τα λείψανα του Νεάντερταλ βρέθηκαν στη γκαλερί Simanya Gran στην Cova Simanya (Βαρκελώνη, Ισπανία). C: Frontiers in Earth Science (2023).

 Αποδείχθηκε ότι ένα κουτί με αντικείμενα που δωρίστηκαν στο μουσείο πριν από 40 χρόνια περιείχε μια συλλογή από οστά του Νεάντερταλ.

Μια ομάδα ιστορικών, παλαιοντολόγων και βιολόγων που συνδέονται με ιδρύματα σε όλη την Ισπανία ανακάλυψε έναν «θησαυρό» που περιείχε οστά του Νεάντερταλ σε ένα κουτί με αντικείμενα που δωρίστηκαν σε μουσείο στην Ισπανία το 1986.

Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Earth Science , οι ερευνητές περιγράφουν την ιστορία των οστών, πώς βρέθηκαν σε ένα μουσείο και τι έχει μάθει η ομάδα μέχρι στιγμής για τα αντικείμενα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο ερασιτέχνης παλαιοντολόγος Miguel Aznar ανακάλυψε μια τεράστια ποικιλία αντικειμένων και οστών στο εξωτερικό μιας σπηλιάς που ονομάζεται Cova Simanya, που βρίσκεται σε ένα πάρκο λίγο έξω από τη Βαρκελώνη. Ο Αζνάρ καθάρισε τα αντικείμενα και τα εξέτασε πρόχειρα και μετά τα τοποθέτησε όλα σε ένα κουτί. Στη συνέχεια τα τοποθέτησε σε αποθήκη στο σπίτι του, όπου παρέμειναν μέχρι το 1986. Το κουτί έμεινε εκεί ακάλυπτο μέχρι το 2020, τη χρονιά που το δώρισε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καταλονίας. 

Αφού τελικά άνοιξε το κουτί, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι περιείχε οστά ζώων και 53 οστά Νεάντερταλ, μαζί με θραύσματα αγγείων και άλλα αντικείμενα. Η εξέταση των οστών αποκάλυψε ότι ανήκαν μόνο σε τρία άτομα: έναν ενήλικα, πιθανώς γυναίκα, ένα παιδί που ήταν πιθανώς 11 ή 12 ετών τη στιγμή του θανάτου και ένα άλλο μικρό παιδί που η ομάδα υπολόγισε ότι ήταν 7 έως 8 ετών την ώρα του θανάτου.

Τα οστά χρονολογούνται πριν από περίπου 50.000 χρόνια. Οι ερευνητές βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία λήψης δειγμάτων DNA από τα οστά για να μάθουν περισσότερα για αυτά και να μάθουν εάν τα άτομα που αντιπροσωπεύουν σχετίζονται.

Για να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την πραγματική θέση των οστών στο κουτί, οι ερευνητές προσπάθησαν να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες πηγαίνοντας στην είσοδο του σπηλαίου όπως περιέγραψε ο Aznar. Εν τω μεταξύ, βρήκαν έναν φρονιμίτη που ανήκει σε ένα από τα άτομα του οποίου τα οστά βρέθηκαν στο κουτί. Αυτό επέτρεψε στην ερευνητική ομάδα να συνδέσει οριστικά τα υπόλοιπα οστά στο κουτί με τον ίδιο χώρο ανασκαφής.

Η ερευνητική ομάδα δηλώνει ότι αυτή η συλλογή οστών αντιπροσωπεύει επίσης την πιο σημαντική ανακάλυψη οστών του Νεάντερταλ στην περιοχή, ίσως σε ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο.

arkeofili.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου