Εικονογράφηση Greek Reporter
Πολλά από τα πολύτιμα τετράδια του Ισαάκ Νεύτωνα στα οποία επεξεργάστηκε τις πολλές επιρροές, πρωτοποριακές θεωρίες του για τον κόσμο γύρω του, ήταν γραμμένα εξ ολοκλήρου σε τέλεια Ελληνικά.
Η ικανότητα του Νεύτωνα να γράφει αβίαστα τις θεωρίες, τις σκέψεις και τις ανακαλύψεις του σχετικά με μερικά από τα πιο περίπλοκα στοιχεία της επιστήμης αποδεικνύει όχι μόνο την ιδιοφυΐα του ίδιου του επιστήμονα αλλά και την επικράτηση της Ελληνικής ως επιστημονικής γλώσσας στην Αγγλία του 17ου αιώνα.
Εκείνη την εποχή, όλοι οι μορφωμένοι άνθρωποι στην Αγγλία γνώριζαν αρχαία Ελληνικά και λατινικά, και πολλοί από αυτούς ήταν καλά διαβασμένοι για την αρχαία Ελληνική ιστορία, τέχνη, πολιτισμό, λογοτεχνία και δράμα επίσης.
Οι Ελληνικές νότες του Ισαάκ Νεύτωνα
Ενώ οι τίτλοι και τα θέματα —καθώς και σύντομες επεξηγήσεις στα περιθώρια των σελίδων— παρουσιάζονται στα λατινικά, η ίδια η ανάλυση του θέματος δίνεται σε ένα σύντομο, καλογραμμένο Ελληνικό κείμενο με πεζά γράμματα με τα απαραίτητα διακριτικά σημεία.
Αυτό είναι ένα σημειωματάριο που απέκτησε ο Νεύτων ενώ ήταν προπτυχιακός στο Trinity College και το χρησιμοποιούσε περίπου από το 1661 έως το 1665. Περιλαμβάνει πολλές σημειώσεις από τις σπουδές του και, όλο και περισσότερο, τις δικές του εξερευνήσεις στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μεταφυσική. Κληρονόμησε από τον πατριό του και οι μελετητές πιστεύουν ότι βοήθησε τον Νεύτωνα να κάνει σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα του λογισμού.
Λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι γραμμένο, με μερικές διαγραμμίσεις και φθαρμένα γράμματα, το σημειωματάριο κρίθηκε «μη κατάλληλο για εκτύπωση» εκείνη την εποχή. Το σημειωματάριο του Νεύτωνα καταδικάστηκε στη λήθη.
Το 1872, οι εργασίες του Ισαάκ Νεύτωνα, συμπεριλαμβανομένων των σημειώσεων του στα Ελληνικά, παρουσιάστηκαν στη Βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ. Επί του παρόντος, το Κέμπριτζ κατέχει την πιο εκτεταμένη και σημαντική συλλογή των εγγράφων του Νεύτωνα.
Η συλλογή τους από τα έγγραφα του μεγάλου στοχαστή ψηφιοποιήθηκε τελικά και τέθηκε στο διαδίκτυο από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ το 2011.
Ο Ισαάκ Νεύτων αναγνωρίζεται ευρέως ως ένας από τους λαμπρότερους και με μεγαλύτερη επιρροή επιστήμονες όλων των εποχών και ως βασικό πρόσωπο της επιστημονικής επανάστασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου