Amfipoli News: Τα σκοτεινά μυστικά της ταχείας εξαφάνισης των Νεάντερταλ

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Τα σκοτεινά μυστικά της ταχείας εξαφάνισης των Νεάντερταλ



  Η απότομη εξαφάνιση των Νεάντερταλ, του αποκλειστικού ανθρώπινου μεταπληθυσμού της Ευρώπης πριν από τον Homo sapiens, εγείρει περίπλοκα ερωτήματα σχετικά με τη μυστηριώδη και ταχεία εξαφάνισή τους.

Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως στο χρονοδιάγραμμα, αποκαλύπτοντας ότι οι Νεάντερταλ, οι οποίοι κορυφώθηκαν πριν από περίπου 45.000 χρόνια, γνώρισαν μια εκπληκτική παρακμή, ξεθωριάζοντας μόλις 3.000 χρόνια αργότερα. Καθώς ο Homo sapiens προχωρούσε από το νότο, οι Νεάντερταλ αναζήτησαν καταφύγιο στη Βόρεια Γερμανία, ειδικά κατά μήκος των ποταμών Έλβα και Βάσα στις πεδιάδες της Βόρειας Γερμανίας, πριν αντιμετωπίσουν την εξαφάνιση.


Εξετάζοντας τη μέση παλαιολιθική εποχή, που εκτείνεται περίπου 200.000 έως 40.000 χρόνια πριν, αποκαλύπτει μια ταραχώδη ιστορία των Νεάντερταλ που χαρακτηρίζεται από δημογραφικές διακυμάνσεις, μεταναστεύσεις και μειώσεις πληθυσμών.


Η μελέτη προτείνει ένα περίπλοκο σενάριο όπου οι Νεάντερταλ, που υποβλήθηκαν σε ακραίες αλλαγές, ενδεχομένως αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη νότια Ευρώπη, βρίσκοντας καταφύγιο στη βορειοδυτική Ευρώπη. Η ταχεία εξαφάνιση, που συμβαίνει μέσα σε λίγες χιλιάδες χρόνια, υποδηλώνει μια πιθανή σύγκρουση με αποικιοκράτες Homo sapiens οπλισμένους με προηγμένα όπλα, όπως το τόξο και το βέλος.

Ενώ οι κλιματικές αλλαγές έπαιξαν περιφερειακό ρόλο, ο πρωταρχικός παράγοντας της εξαφάνισης των Νεάντερταλ φαίνεται να έχει τις ρίζες του στον ανταγωνισμό και τη διασταύρωση με τον Homo sapiens. Το μυστήριο του θανάτου των Νεάντερταλ παραμένει, προκαλώντας συνεχή επιστημονική εξερεύνηση της περίπλοκης δυναμικής που οδήγησε στην ξαφνική παρακμή τους ενόψει της σύγχρονης ανθρώπινης επίθεσης.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου