Amfipoli News: Το παλαιότερο κραγιόν που βρέθηκε ποτέ ανακαλύφθηκε στο Ιράν

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Το παλαιότερο κραγιόν που βρέθηκε ποτέ ανακαλύφθηκε στο Ιράν

 


Αρχαιολόγοι στην περιοχή Jiroft του νοτιοανατολικού Ιράν ανακάλυψαν μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη. Ανάμεσα σε πολυάριθμα αντικείμενα που λεηλατήθηκαν και αργότερα ανακτήθηκαν, ένα μικρό φιαλίδιο χλωρίτη έχει βρεθεί που περιέχει ένα βαθύ κόκκινο καλλυντικό παρασκεύασμα που πιστεύεται ότι είναι μια αρχαία μορφή κραγιόν.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports, αποκαλύπτουν ότι τα ορυκτά συστατικά της κοκκινωπής ουσίας περιλαμβάνουν αιματίτη, σκουρόχρωμο με μαγγανίτη και βραουνίτη, μαζί με ίχνη γαληνίτη και αγγλεσίτη. Αυτά αναμειγνύονταν με φυτικά κεριά και άλλες οργανικές ουσίες, που έμοιαζαν πολύ με τις συνταγές των σύγχρονων κραγιόν.

Η ανακάλυψη, που χρονολογείται στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ., παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τον αρχαίο πολιτισμό των Marḫaši, ο οποίος αναφέρεται στα συνομήλικα σφηνοειδή κείμενα της Μεσοποταμίας.

«Μέχρι στιγμής, για τον κόσμο πριν από 5000-4000 χρόνια, γνωρίζαμε για συνταγές μακιγιάζ, eyeliners και σκιές ματιών, αλλά όχι για τις βαφές για τα χείλη». Ο καθηγητής Massimo Vidale, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία, είπε στο Bored Panda σε ένα email.

Στο Ιράν ανακαλύφθηκε το παλαιότερο κραγιόν στον κόσμο
Το φιαλίδιο χλωρίτη-σχιστόλιθου και το περιεχόμενό του. (α) το σκαλισμένο φιαλίδιο χλωρίτη που περιέχει το καλλυντικό παρασκεύασμα. (β) Ορυκτολογική σύνθεση του καλλυντικού παρασκευάσματος. Ενισχυμένο σε ψευδή χρώματα. Πιστοποίηση: Eskandari, et al., Sci Rep (2024)

Οι εξελιγμένες γνώσεις των αρχαίων Ιρανών για τη χημική επεξεργασία και τη χρήση διαφόρων μεταλλευμάτων μετάλλων πιθανότατα συνέβαλαν στην πολυπλοκότητα των καλλυντικών προϊόντων τους. Ο πολιτισμός Jiroft, που πιστεύεται ότι ήταν η αρχαία πόλη του Marḫaši, άκμασε σε μια κοιλάδα πλούσια με ποικίλους λιθικούς πόρους, παρέχοντας ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη προηγμένων καλλυντικών.

Τα καλλυντικά δοχεία που βρέθηκαν σε περιβάλλοντα ταφής υποδηλώνουν τη σημασία της παρουσίασης συγκεκριμένων κοινωνικών ταυτοτήτων, ακόμη και πέρα ​​από το θάνατο, στις πρώιμες αστικές κοινωνίες. Ο καθηγητής Vidale σημείωσε ότι τα καλλυντικά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο τόσο σε τελετουργικά όσο και σε κηδεία, αντανακλώντας τις κοινωνικές ιεραρχίες της εποχής.

Ενώ τα προηγούμενα αρχαιολογικά στοιχεία επικεντρώνονταν κυρίως σε λευκές ή ανοιχτόχρωμες ενώσεις, η ανακάλυψη βαθυκόκκινων χρωστικών για τα χείλη προσθέτει μια νέα διάσταση στην κατανόησή μας για τα αρχαία καλλυντικά.

Στο Ιράν ανακαλύφθηκε το παλαιότερο κραγιόν στον κόσμο
Χάρτης του νοτιοανατολικού ιρανικού οροπεδίου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών διερευνημένων τοποθεσιών της Εποχής του Χαλκού . η αλλουβιακή λεκάνη του Halil Rud χαρακτηρίζεται εδώ από ένα ορθογώνιο. Πιστοποίηση: Eskandari, et al., Sci Rep (2024)

Παρά την απουσία ιστορικών αρχείων ή απεικονίσεων στην περιοχή Jiroft, η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι το Ιράν θα μπορούσε να είναι η γενέτειρα του κραγιόν. Ο καθηγητής Vidale προειδοποίησε ενάντια στους οριστικούς ισχυρισμούς περί «πρώιμων αποδεικτικών στοιχείων», αναγνωρίζοντας τη διαρκή πιθανότητα νέων ανακαλύψεων που αναδιαμορφώνουν την κατανόησή μας για τους αρχαίους πολιτισμούς.

Το λεπτό σχήμα του φιαλιδίου του κραγιόν, μαζί με τη συμβατότητά του με αρχαίους καθρέφτες, υποδηλώνει ομοιότητες μεταξύ αρχαίων καλλυντικών πρακτικών και σύγχρονων τελετουργιών ομορφιάς.

Ο πολιτισμός Jiroft παραμένει σε μεγάλο βαθμό μυστηριώδης λόγω της μαζικής λεηλασίας και καταστροφής των νεκροταφείων του το 2000-2001.

Περισσότερες πληροφορίες: Eskandari, N., De Carlo, E., Zorzi, F. et al. (2024). Ένα χείλος της Εποχής του Χαλκού από το νοτιοανατολικό Ιράν. Sci Rep 14, 2670. doi:10.1038/s41598-024-52490-w

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου