Ένα μοναδικό ταξίδι - Μια αίσθηση που δε θα σβήσει ποτέ
Αρχαία Ολυμπία και Αρχαία Ήλιδα. Ένα ταξίδι στο χρόνο σε δύο από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Μια αισθαντική αναδρομή στη μαγεία του παρελθόντος. Μεγαλοπρεπείς ναοί, ιερά, ο τόπος των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός στο αποκορύφωμά του. Αρχαία Ολυμπία και Αρχαία Ήλιδα. Τα αξιοθαύμαστα αυτά μνημεία του νομού Ηλείας, στην Πελοπόννησο, που -εν μέρη- σώθηκαν στο χρόνο, εμπνέουν, χιλιάδες χρόνια μετά. Το ταξίδι που ακολουθεί είναι διαφορετικό από αυτά που μπορεί να πραγματοποιήσεις στην Ελλάδα. Γι’ αυτό είναι και μοναδικό…
Αρχαία Ήλιδα
Το ταξίδι μας ξεκινάει από την Ήλιδα (ή Ήλις), μια από τις σημαντικότερες τοποθεσίες της Πελοποννήσου. Μια πόλη-κράτος που έπαιξε καθοριστική σημασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς τους διοργάνωνε. Σύμφωνα με τον Παυσανία, τοποθετείται στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού και ρέει δίπλα από το γυμνάσιο: «ῥεῖ δὲ διὰ τῆς πόλεως ὁ Πηνειὸς ποταμὸς παρὰ τὸ γυμνάσιον αὐτῆς».
Βάσει της μυθολογίας, εκείνος που την ανακάλυψε ήταν ο Αέθλιος, ο πρώτος βασιλιάς της Ήλιδας. Άλλοι σπουδαίοι βασιλείς της, ήταν ο Πέλοπας, ο Οινόμαος και ο Ίφιτος. Η Ήλιδα ήταν η πόλη-κράτος διοργανώτρια των Πανελλήνιων Αγώνων «Τα Ολύμπια» από το 776 π.Χ. έως το 393 μ.Χ. και κατοικούταν από τους Επειούς. Οι Επειοί προήλθαν από τη Θεσσαλία, αναμειγμένοι με τους Κουρήτες. Η ρίζα της ονομασίας τους, έρχεται από το ρήμα «ἔπειμι» που σημαίνει πλησιάζω.
Στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, οι αθλητές που επρόκειτο να λάβουν μέρος, όφειλαν να βρεθούν εκεί, και να ενσωματωθούν, ένα μήνα νωρίτερα. Να εξοικειωθούν με τα κατατόπια και τους κανόνες. Να καταταχθούν ανάλογα με την ηλικία και το άθλημα στην κατάλληλη κατηγορία. Η Ήλιδα, πέρα από την αθλητική της φήμη, υπερχείλιζε καλαισθησία. Τιμούσε με τους ναούς και τα ιερά της τον Δία, τον Διόνυσο, τον Απόλλωνα, την Αφροδίτη, την Άρτεμη και τον Άδη. Συν τοις άλλοις, η πόλη ήταν εξαιρετικά ανεπτυγμένη, εξού και η αναγνώρισή της ως ανεξάρτητου βασιλείου κατά τη μυκηναϊκή εποχή. Εξέδιδε δικό της νόμισμα ενώ ήταν γνωστή και για τους ιππικούς της αγώνες.
Μετά από πάρα πολλά χρόνια, μια από τις σημαντικότερες τοποθεσίες όχι απλώς της Πελοποννήσου αλλά και όλης της Ελλάδας, άρχισε και πάλι να λάμπει. Ερείπια και απομεινάρια της, βρίσκονται μέχρι και το 1911, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες ανασκαφές από τον Αυστριακό αρχαιολόγο, Ότο Βάλτερ. Το 1968, έπειτα από αρχαιολογικές εργασίες, η πόλη επιτέλους αναστηλώθηκε στο έπακρο. Σήμερα, η Ήλιδα σφύζει από ζωή. Μέσα τη φύση, αποτελεί έναν από τους πιο εκθαμβωτικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, επιτρέποντας στους επισκέπτες της να κάνουν ένα ξεχωριστό ταξίδι στο χρόνο. Πλέον η αρχαία πόλη της Ήλιδας, απαρτίζεται από την ακρόπολη, το αρχαίο θέατρο, φιλοξενώντας ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις καθώς και το Διεθνές Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας, αλλά και από το σύγχρονο αρχαιοελληνικό μουσείο.
Αρχαία Ολυμπία
Μετά την Ήλιδα, συναντάς την Αρχαία Ολυμπία, που ονομαζόταν Άλτις (δηλαδή ιερό Άλσος). Ένα αριστουργηματικό ιερό αφιερωμένο στον θεό Δία και φυσικά ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην περιοχή, βρέθηκαν ίχνη ανθρώπινης ζωής από την Νεολιθική περίοδο.
Η ιστορία της ταλάνιζε για έτη τους μελετητές της καθώς τους κινούσε παράλληλα το ενδιαφέρον να την ανακαλύψουν εκ νέου. Καθετί που ξέθαβαν από την αρχαία πόλη, ήταν και ένα ακόμη σημαντικό λιθαράκι για την ολοκλήρωση της εικόνας που έχουμε έως σήμερα. Εκεί ξεκίνησε ο θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων, το 776 π.Χ. Εκεί ξεκινούν και οι σύγχρονοι Αγώνες με την τελετή αφής της φλόγας. Ένα ταξίδι στο χρόνο, χωρίς καμία υπερβολή.
Ο αρχαιολογικός χώρος -που είναι ίσως και ο πιο εντυπωσιακός ολόκληρης της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα- φημίζεται για τους μεγαλεπήβολους ναούς του και το πελώριο Στάδιο. Εξίσου αξιοσημείωτη είναι και η είσοδος του Σταδίου, που προκαλεί δέος καθότι σε προετοιμάζει για κάτι που δεν έχεις ξαναδεί.
Ο περιβόητος Ναός του Δία, ο οποίος χτίστηκε μεταξύ 470-456 π.Χ., ο Ναός της Ήρας, που είναι και ο παλαιότερος στο χώρο, το Βουλευτήριο, το Πρυτανείο, όπου έκαιγε το Ιερό Πυρ η θεά Εστία, το Στάδιο, το Γυμνάσιο, η Παλαίστρα. Όλα τα ανακαλύπτεις κατά την άφιξή σου στην Αρχαία Ολυμπία.
Σήμερα, όπως και στο παρελθόν, η Αρχαία Ολυμπία έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της λαμπρής ιστορίας της, κάνοντας τον επισκέπτη της κυριολεκτικά να ανατριχιάσει από την μεγαλοπρέπειά της. Δεν είναι τυχαία η θριαμβευτική της άνθιση κατά τον 5ο αιώνα, όταν ξεκίνησε να προσελκύει τον «καλό» κόσμο της εποχής.
Πολιτικοί, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες, έβρισκαν εκεί πρόσφορο έδαφος να μοιραστούν τις μεγάλες ιδέες τους. Δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας, με συγκλονιστικά έργα τέχνης, τοποθετημένα με τον καλύτερο πιθανό τρόπο ανάδειξής τους. Μνημειώδες έργο και χαρακτηριστικό του μουσείου, είναι ο Ερμής του Πραξιτέλη, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά της ύστερης κλασικής εποχής. Απεικονίζει τον θεό Ερμή να κρατά με το αριστερό του χέρι τον Διόνυσο σε βρεφική ηλικία, ενώ με το δεξί του χέρι υποτίθεται πως κρατά – καθώς δε σώζεται ολόκληρο- ένα σταφύλι, προκειμένου να απασχολήσει τον μικρό Διόνυσο.
Το συγκεκριμένο ταξίδι στην Ηλεία, αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία. Ένας προορισμός που συγκεντρώνει τουρίστες από κάθε γωνιά της γης. Από την Αθήνα απέχει 268 χλμ. Σε περίπου 4 ώρες, έχεις… πεταχτεί αιώνες πίσω. Σε μια Ελλάδα που ήταν ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Σήμερα, στην Ηλεία της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας, υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις.
Πηγή: exploringgreece
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου