Amfipoli News: Τα διαρκώς μεταβαλλόμενα πρότυπα της ομορφιάς: Από τον Πλάτωνα στο σήμερα

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Τα διαρκώς μεταβαλλόμενα πρότυπα της ομορφιάς: Από τον Πλάτωνα στο σήμερα



Η ομορφιά είναι δύναμη. Αυτός είναι ίσως ο λόγος που έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό και την κοινωνία από την αρχή. Η ίδια η Εύα, για παράδειγμα, ανέκαθεν απεικονιζόταν ως μια όμορφη γυναίκα και ο σύζυγός της ως ένας εντυπωσιακά όμορφος άντρας.

Η ενασχόληση της ανθρωπότητας με την αισθητική του προσώπου και του σώματος είχε πάντα διττό σκοπό. Πρώτα απ 'όλα, όσο πιο ελκυστικός είναι ο σύντροφος, ιδιαίτερα οι γυναίκες, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μιας γόνιμης ένωσης που φέρει το δώρο πολλών παιδιών για μελλοντική τιμή.

Δεύτερον, επειδή μόλις ο άνθρωπος πέρασε τις πιο πρωτόγονες εποχές και ανακάλυψε τις αισθητηριακές απολαύσεις των τεχνών, η εκτίμηση των καλύτερων πραγμάτων στη ζωή έγινε αναπόσπαστο μέρος των αναπτυσσόμενων πολιτισμών.

Η μουσική, η ποίηση, ο χορός, η γλυπτική και η ζωγραφική ήταν σημάδια εκλέπτυνσης και ένα καλά συντονισμένο αισθητικό μάτι ακόμα περισσότερο. Η αρχή της ομορφιάς, ωστόσο, είχε επίσης πολλά να κάνει με μια πιο φιλοσοφική σειρά σκέψης.

Πλάτωνος Αισθητική

Αντίγραφο αρχαιοελληνικού αγάλματος, Δορυφόρος του Πολύκλητου. Εικόνα / wikimedia commons CC-BY 2.0

Για να ορίσουμε την ομορφιά, πρέπει πρώτα να ορίσουμε τι σημαίνει ως έννοια, γιατί ενώ η ομορφιά μπορεί να είναι στα μάτια του θεατή, το προσόν της καθοριζόταν πάντα από λίγους εκλεκτούς καλλιτέχνες και διανοούμενους σε κάθε δεδομένη κοινωνία—στην περίπτωση αυτή, πάνω από 2.400 χρόνια πριν στην Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη.

Ήταν η Αισθητική του Πλάτωνα που θα την καθιέρωσε ως ένα συγκεκριμένο «είδος» όσον αφορά την αντίληψη. Ήταν μια μορφή κοινωνικής και πολιτισμικής κριτικής. Υπήρχαν, στην ουσία, τρεις βασικές έννοιες - ομορφιά, μίμηση και έμπνευση - η μητέρα και ο πατέρας όλων των τεχνών. Η έννοια της ομορφιάς, ωστόσο, είναι η πιο εγγενής σε όλα αυτά, δεδομένου ότι είναι αυτό που συλλαμβάνει τη μίμηση και την έμπνευση.

Η λέξη «ομορφιά» προέρχεται από την Ελληνική έκφραση «καλόν» ή «κάλλος». Ωστόσο, ενώ έχει μια μοναδική σημασία στα αγγλικά, υπήρχαν πολλές σημασίες στην αρχαία γλώσσα του Πλάτωνα. Εάν χρησιμοποιείται σε σχέση με το πρόσωπο, το σώμα, τη φύση ή ένα γλυπτό, τότε, ναι, ο όρος είναι ισοδύναμος και στις δύο γλώσσες. Ο Πλάτων, ωστόσο, το χρησιμοποίησε και ως ηθικό έπαινο ή ως συμπλήρωμα της καλοσύνης. Μερικές φορές, θα μπορούσε επίσης να υποδείξει κάποιον ευγενή ή ενάρετο.

Το Ιππίας μείζων είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της δυσκολίας να αποδοθεί ένα σταθερό νόημα στη λέξη. Στο διάλογο που οι περισσότεροι μελετητές αποδίδουν τώρα στον Πλάτωνα, ο Σωκράτης και ο Σοφιστής Ιππίας προσπαθούν να το χαρακτηριστούν. Ο Σωκράτης θα ήθελε ο Ιππίας να ορίσει τις γενικές του ιδιότητες, αλλά ο Ιππίας προσφέρει τρεις επιλογές. Και οι τρεις αποτυγχάνουν. Ομοίως, όταν ο Σωκράτης επιχειρεί να το κάνει, το επιχείρημα τελειώνει με το ερώτημα άλυτο.

Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι, στην αρχαία Ελληνική κοινωνία, η ιδέα της φυσικής ομορφιάς δεν ήταν απαραίτητα γυναικεία. Μάλλον το συνέδεσαν με άνδρες αλλά και με γυναίκες. Πράγματι, σε πλήρη αντίθεση με τα σημερινά γυναικοκεντρικά ιδανικά, ένας όμορφος νεαρός ή αθλητικός άνδρας θεωρούνταν το ίδιο επιβλητικός στην εμφάνιση.

Ρύθμιση του προτύπου: Η χρυσή αναλογία ή 1,618:1

Παρά τη διαμάχη μεταξύ του Σωκράτη και του Ιππία, υπήρχε, ωστόσο, μια συμφωνία για το πώς θα μπορούσε κανείς να την περιγράψει φυσικά. Αυτό προήλθε και πάλι από τον Πλάτωνα, ο οποίος είδε το σώμα χωρισμένο σε τρία μέρη, έναν αριθμό που στην αρχαιότητα, είχε ιδιαίτερη σημασία.

Το σύστημα των τριάδων του Πλάτωνα σχημάτισε το τέλειο πρόσωπο, χωρίζοντάς το από τη γραμμή των μαλλιών στα μάτια, από τα μάτια στο άνω χείλος και το άνω χείλος στο πηγούνι. Επιπλέον, η ιδανική όψη έπρεπε να είναι τα δύο τρίτα σε ύψος και πλάτος. Αυτό, ο Ευκλείδης το όρισε ως τη «χρυσή τομή».

Πρότυπα ομορφιάς: La Gioconda, ή Μόνα Λίζα του Λεονάρντο χαρτογραφημένη με χρυσά ορθογώνια. Το πρόσωπο της Μόνα Λίζα ταιριάζει τέλεια σε ένα χρυσό ορθογώνιο. Εικόνα: Castorpuntoes / CC-BY-2.5 / Wikimedia

Ο Ευκλείδης ήταν αυτό που θεωρούμε σήμερα ο πατέρας της γεωμετρίας—ένας αρχαίος Έλληνας μαθηματικός για τον οποίο η ομορφιά ήταν μια ακραία και κακή αναλογία. Έτσι, ελάχιστη σχέση είχε με την αισθητική και περισσότερο με το design. Είναι το Π στα μαθηματικά, για τον Έλληνα γλύπτη Φειδία, που το χρησιμοποίησε στο έργο του.

Μόνο αργότερα, όταν ο Ιταλός μαθηματικός Λούκα Πατσιόλι έγραψε το κομβικό έργο του «Θεία αναλογία» το 1509 και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι το πήρε στη συνέχεια, η τέχνη και η φιλοσοφία γέννησαν την αισθητική της ομορφιάς όπως τη γνωρίζουμε ακόμα σήμερα – για να μην αναφέρουμε την Αγορά 67,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων αισθητικής χειρουργικής.

Στην εποχή της αθωότητας που ήταν ο 18ος αιώνας, ωστόσο, οι καλλιτέχνες κοίταζαν περισσότερο την ιστορία και τη φύση. Εξέτασαν προσεκτικά τα Ελληνικά γλυπτά, για παράδειγμα, σε μια μάλλον ανεπιτυχή προσπάθεια να αναδημιουργήσουν μια φόρμουλα που θα τους επέτρεπε να αντιγράψουν αυτά τα πρότυπα ομορφιάς.

Υπήρχαν ορισμένα χαρακτηριστικά που θεωρούνταν «τέλεια», όπως το χαμηλό μέτωπο για τη νεότητα, τα φρύδια που σχημάτιζαν ένα φτερωτό τόξο, μια ίσια μύτη και ακόμη και τα φρύδια που μεγάλωναν μαζί.

Θαύμαζαν επίσης τα φυσικά τραχιά χείλη και τα μικρά, στρογγυλά, λεία πηγούνια. Τα ξανθά μαλλιά θεωρούνταν τα πιο αγνά, φυσικά, και επομένως τα καλύτερα. Επιπλέον, στην επιδίωξη αυτού του ιδανικού, συχνά κατέφευγαν σε καλλυντικά για να το αποκτήσουν και μερικές από αυτές τις μεθόδους εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σήμερα.

Η πολιτική της ομορφιάς: Μια σύγχρονη ερμηνεία

Η ομορφιά είναι κεφάλαιο. Γι' αυτό τα καλλυντικά υπήρχαν πάντα. Σήμερα, είναι μια βιομηχανία 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πολύ πριν, ωστόσο, ήταν συχνά ένα εργαλείο όχι μόνο για να βελτιώσει κανείς την εμφάνισή του αλλά και για να καλύψει τυχόν ασυνήθιστες ατέλειες. Εδώ ξεκίνησαν οι Ρωμαίοι από εκεί που σταμάτησαν οι Έλληνες.

Τα γκρίζα μαλλιά ήταν προφανώς τόσο υποτιμημένα τότε όσο και τώρα και, επομένως, έλαβαν χέννα για να τα κάνουν πιο νεανικό και στιβαρό χρώμα, προκειμένου να γίνουν οι γυναίκες πιο ανοιχτές. Χρησιμοποιούσαν κερί για να κρύψουν τις ρυτίδες και τη γούνα αντί για μικροσκίαση για να αντικαταστήσουν τα φρύδια που λείπουν.

Για τις γυναίκες της μέσης ηλικίας έως την ύστερη Αναγέννηση, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα. Το κακό φαγητό και ο χειρότερος καιρός οδήγησαν σε τραχύ δέρμα, σάπια δόντια και πρόωρη γήρανση. Τα πρότυπα ομορφιάς, ωστόσο, δεν είχαν αλλάξει.

Αν γεννιόταν κάποιος χωρίς ξανθά μαλλιά, τότε τα έβαφε αν είχε την οικονομική δυνατότητα. Το να έχεις τις σωστές αναλογίες προσώπου ήταν επίσης το κλειδί. Ομοίως, η αρετή συνέχισε να παίζει ρόλο: δηλ. μια γυναίκα έπρεπε να φαίνεται εύθραυστη και αθώα. Τα χαρακτηριστικά της έπρεπε να είναι αρμονικά και ο τρόπος της ταυτόχρονα σεμνός και μυστηριώδης. Επιπλέον, οι άνθρωποι παλαιότερα θεωρούσαν τους μεγάλους ως όμορφους και ήταν απαθείς με εκείνους που ήταν αδύνατοι.

Ο προφανής λόγος για αυτό ήταν ότι η αγορά γάμου για την ομορφιά ήταν το μόνο κεφάλαιο που είχε στην πραγματικότητα μια γυναίκα. Η τάξη, η οικονομική κατάσταση και η προίκα ήταν επομένως σημαντικοί παράγοντες εκτός από την εμφάνισή της.

Υποκειμενικότητα έναντι αντικειμενικότητας

Αργότερα, τίποτα δεν άλλαξε πολύ εκτός από την απόχρωση του χλωμού και της μπούκλας των μαλλιών. Η δεκαετία του 1920 ήταν η μόνη εξαίρεση, όταν κυριαρχούσαν οι κοντοί, αδύνατοι και μελαχρινοί. Από τη δεκαετία του 1930 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1960, τα πράγματα επέστρεψαν σε μια πιο παραδοσιακή αισθητική, αλλά αυτό άλλαξε για άλλη μια φορά στα τέλη της δεκαετίας του '60, όταν οι γυναίκες έγιναν πιο απελευθερωμένες.

Στη δεκαετία του 1970, ήταν υγιή, αθλητικά, γυναικεία ιδανικά όπως η Φάρα Φόσετ που ήταν στην πρώτη γραμμή και, στη δεκαετία του 1980, ο κόσμος είδε την εμφάνιση του Γκραντζ σε συνδυασμό με τον θαυμασμό για την σχεδόν αδυνατισμένη Κέιτ Μος. Κορίτσια «It» όπως η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ κυβέρνησαν τη δεκαετία του 1990.

Μετά ήρθαν οι Καρντάσιαν και ακολούθησαν top models όπως η Gigi και η Μπέλα Χαντίντ. Πιο άτυπα πρόσωπα όπως αυτά της Γουίλοου Σμιθ και της Γουίνι Χάρλοου ήταν αργότερα επίσης μεταξύ αυτών, αποδεικνύοντας ότι επιτέλους και με πολλούς τρόπους, τα πρότυπα ομορφιάς αρχίζουν επιτέλους να συμμορφώνονται με την πραγματικότητα

Ωστόσο, από την Παλαιολιθική έως την Ελληνιστική περίοδο, την Αναγέννηση έως τους Βικτωριανούς, και τη βρυχηθμένη δεκαετία του 20 έως τη σημερινή ρευστή αισθητική, η έννοια της ομορφιάς παρέμεινε σταθερή. Αυτό, παρά τη διαρκή μεταμόρφωση των προτύπων της.

Υπήρξαν φιλοσοφικές, κλασικές, ιδεαλιστικές, ηδονιστικές και άχρηστες έννοιες της ομορφιάς. Ωστόσο, όλα οδηγούν στο ίδιο τέλος - δηλαδή στην προσπάθεια να ορίσουν το απροσδιόριστο. Η έννοια της ομορφιάς μπορεί να εκληφθεί ως απροσδιόριστη, καθώς η ομορφιά υπάρχει στην πραγματικότητα ως ένα διαφορετικό σύνολο ιδανικών σε ένα ευρύ, ξεχωριστά μοναδικό φάσμα.

Ο αντικειμενικός ορισμός της ομορφιάς ήταν επομένως πάντα υποκειμενικός και το αντίστροφο. Η ομορφιά αυτού είναι ότι επιτρέπει τόσες πολλές γευστικά διαφορετικές αισθητικές. Γεγονός που μας φέρνει ξανά στον Πλάτωνα, τον Σωκράτη και τον Ιππία.


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου