Amfipoli News: Η ανθρωποφάγος της κατοχής. Η ηλικιωμένη που έσφαξε και μαγείρεψε μία άλλη γυναίκα που είχε πάει να κόψει χόρτα. Το μακάβριο εύρημα και η εξαφάνιση της δολοφόνου ...

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Η ανθρωποφάγος της κατοχής. Η ηλικιωμένη που έσφαξε και μαγείρεψε μία άλλη γυναίκα που είχε πάει να κόψει χόρτα. Το μακάβριο εύρημα και η εξαφάνιση της δολοφόνου ...

 


Στην καρδιά της Κατοχής, οι κάτοικοι της Αθήνας είχαν να αντιμετωπίσουν, εκτός από τους Ναζί, τα μπλόκα και τις εκτελέσεις, τις τρομακτικές ελλείψεις σε τρόφιμα. 

Η Ελλάδα βίωνε την εξαθλίωση, τον αφανισμό και χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν από ασιτία. Οι αποθήκες άδειαζαν, η τροφοδοσία τροφίμων από το εξωτερικό σταμάτησε και οι κάτοικοι έψαχναν στα σκουπίδια και τα αποφάγια των κατακτητών για λίγο φαγητό. Χιλιάδες δεν τα κατάφεραν και μόνο κατά τον μαρτυρικό χειμώνα του 1941 – 1942 στην Αθήνα έσβησαν από ασιτία 40 χιλιάδες ψυχές. 

Παραμόνευε, την έσφαξε και τη μαγείρεψε 

Ένα από τα φρικτά εγκλήματα που συνέβησαν εκείνη την περίοδο ήταν μια υπόθεση κανιβαλισμού, με δράστη μια ηλικιωμένη γυναίκα. Η Βασιλική Τουρκαντώνη ζούσε μόνη της σε έναν λόφο στο Καπανδρίτι Αττικής και δεν είχε κανέναν να τη συντηρεί. 


Στο δημοσίευμα της εφημερίδας Ακρόπολις αναφέρεται ότι η δολοφόνος αναζητείται από τις Αρχές…

Αρκετοί Αθηναίοι κατέφευγαν στις αγροτικές περιοχές της Αττικής για να βρουν τρόφιμα. Τον Μάιο του 1942 η ηλικιωμένη γυναίκα παραμόνευε σε ένα χωράφι με χόρτα δίπλα από το σπίτι της. Μια Αθηναία είχε πάει να μαζέψει χόρτα για την οικογένεια της. Τότε η ηλικιωμένη της όρμηξε και της επιτέθηκε. 

Η άτυχη Αθηναία δεν γύρισε ποτέ πίσω. Η γριά από το Καπανδρίτι την έσφαξε και στη συνέχεια τη μαγείρεψε! 

Το θύμα έγινε για αρκετές μέρες το φαγητό της ηλικιωμένης γυναίκας… Το θύμα είχε εξαφανιστεί και σε πρώτη φάση, κανείς δεν το είχε αναζητήσει. Αρκετές μέρες μετά, όμως, οι συγγενείς της γυναίκας ανησύχησαν και άρχισαν να την ψάχνουν. Τότε το έγκλημα αποκαλύφθηκε. Ήρθαν αντιμέτωποι με μακάβρια ευρήματα. Μετά από έρευνες ανακάλυψαν τα κόκαλα του θύματος στην καλύβα της γιαγιάς. Ωστόσο, η ανθρωποφάγος είχε εγκαταλείψει το σπίτι…


Πως αποκαλύφθηκε το έγκλημα

Το έγκλημα έγινε γνωστό μετά την Κατοχή. Η δράση της ανθρωποφάγου γιαγιάς δημοσιοποιήθηκε στον Τύπο τον Απρίλιο του 1945, αλλά εκείνη ήταν ακόμη εξαφανισμένη. Τα ίχνη της είχαν χαθεί εντελώς από το Καπανδρίτι. Παλιοί κάτοικοι της περιοχής έχουν αναφέρει πως αρκετά χρόνια μετά ξαναγύρισε στην καλύβα της. Η επανεμφάνισή της δεν πέρασε απαρατήρητη από τους χωρικούς. Όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία της, κινητοποιήθηκαν, άρπαξαν τα όπλα και έτρεξαν να την πιάσουν. Εκείνη όμως εξαφανίστηκε και πάλι χωρίς να δώσει ξανά σημεία ζωής. 

Κατά την περίοδο της κατοχής, η πείνα μάστιζε τον πληθυσμό ειδικά στα αστικά κέντρα. Αυτή ήταν και η βασική αιτία που υπήρχε έξαρση σε αρπαγές, μικροκλοπές και μικροληστείες με σκοπό την εξασφάλιση τροφίμων από τους δράστες. Το συγκεκριμένο περιστατικό κανιβαλισμού, όμως, είναι μία εξαιρετική περίπτωση ή τουλάχιστον, από τις λίγες που έγιναν γνωστές και κινούνται στα όρια του αστικού μύθου που έγινε πρωτοσέλιδο. Πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο: Ήρωες και προδότες στην κατοχική Ελλάδα, του Τάσου Κοντογιαννίδη, εκδόσεις Πελασγός…


ΠΗΓΗ

 

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου