Amfipoli News: Ανακαλύφθηκε ελληνική μούμια στην Αίγυπτο

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Ανακαλύφθηκε ελληνική μούμια στην Αίγυπτο



  Ένας τάφος ελληνορωμαϊκής εποχής με ελληνική μούμια ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Ασουάν της Αιγύπτου. Σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη ανακάλυψη, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια χάλκινη πλάκα με το όνομα του άνδρα («Νικόστρατος») κοντά στο σώμα του.

Το εκπληκτικό εύρημα έγινε στο πλαίσιο ανασκαφών που ανέλαβε η Αιγυπτιο-ιταλική αποστολή στο Δυτικό Ασουάν στην περιοχή του Μαυσωλείου Αγά Χαν, όπως ανέφερε το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.

Αν και στο ταφικό συγκρότημα είχε γίνει επιδρομή στην αρχαιότητα, η μούμια του Έλληνα ήταν άθικτη, με ταφικά αντικείμενα όπως περίτεχνα αγγεία που βρέθηκαν μαζί με το σώμα. Στην είσοδο του τάφου βρέθηκε βωμός για θυσίες, ο οποίος περιείχε συνολικά είκοσι μούμιες.

Ο Έλληνας Νικόστρατος είχε ταφεί με χάλκινο περιδέραιο με το όνομα του.

Ο τάφος, για τον οποίο οι αρχαιολόγοι σε ανακοίνωσή τους λένε ότι ήταν «πολύ μεγάλος», είναι μέρος του συγκροτήματος του Μαυσωλείου Αγά Χαν, αλλά ήταν προηγουμένως άγνωστος στους ιστορικούς.

Η αρχαιολογική αποστολή που πραγματοποιήθηκε το 2021 διευθύνθηκε από την Patrizia Piacentini, καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας και Αιγυπτιακής αρχαιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, και τον Abdelmoneim Said, γενικό διευθυντή του Aswan and Nubia Antiquities (SCA)

Μια ελληνική μούμια στο φώς μετά από 2.000 χρόνια

Η απίστευτη ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου 2021.

Η κοινή ιταλο-αιγυπτιακή ομάδα εργάζεται από το 2019 στην περιοχή γύρω από το Μαυσωλείο του Αγά Χαν στη δυτική ακτή του Νείλου στο Ασουάν, όπου υπάρχουν περισσότεροι από τριακόσιοι τάφοι που χρονολογούνται από τον έκτο αιώνα π.Χ. έως τον τέταρτο αιώνα μ.Χ.

Αυτό περιλαμβάνει την Πτολεμαϊκή εποχή της αιγυπτιακής ιστορίας, όταν οι Αιγύπτιοι βασιλικοί παντρεύτηκαν με τους Έλληνες Πτολεμαίους, τους ηγεμόνες που ανέλαβαν τμήματα της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τη μούμια ενός άνδρα δίπλα στον ανατολικό τοίχο της κατασκευής. Δίπλα, ανακάλυψαν ένα χάλκινο περιδέραιο με μια εγχάρακτη πλάκα στα ελληνικά με το όνομά του, «Νικόστρατος». Πιστεύουν ότι το σώμα του βρισκόταν αρχικά στον τάφο που είχε αποκαλυφθεί λίγο αργότερα κάτω από την ορθογώνια κατασκευή και αργότερα το έβγαλαν τυμβωρύχοι στην αρχαιότητα.

Μοναδική «ορθογώνια κατασκευή» προστάτευε τον τάφο της ελληνικής μούμιας στην Αίγυπτο για πολλούς αιώνες

Το τελευταίο τους εύρημα είναι ένας μεγάλος τάφος (ονομάζεται AGH032) που χρονολογείται από την ελληνορωμαϊκή περίοδο. Ήταν κρυμμένο από μια καλοδιατηρημένη ορθογώνια κατασκευή που δείχνει σημαντικά ίχνη από μια μυστηριώδη πυρκαγιά που οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι επηρέασε και τον τόπο ταφής.

Ένας μεγάλος σωρός που περιείχε οστά ζώων (κυρίως από πρόβατα), καθώς και θραύσματα αγγείων, πλάκες προσφορών και πλάκες εγγεγραμμένες με ιερογλυφικά κάλυπτε τον ανατολικό τοίχο του οικοδομήματος, υποδηλώνοντας τη χρήση του ως αναθηματικού χώρου, αναφέρουν οι αρχαιολόγοι στην έκθεσή τους που κυκλοφόρησε από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.


Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι πρόκειται για την πρώτη κατασκευή αυτού του είδους που βρέθηκε στη νεκρόπολη του Αγά Χαν.

Τα περιτυλίγματα της μούμιας ήταν κομμένα από ληστές στην αρχαιότητα με μαχαίρι που βρέθηκε στο σημείο ταφής.

Μια σκάλα που πλαισιώνεται μερικώς από λαξευμένους ογκόλιθους και καλύπτεται από μια λασπόπλινθο θόλο οδηγεί στην είσοδο, η οποία περικλείεται από ένα περίπλοκο σύστημα από πλάκες και λιθόπλινθους πάνω από τη σκάλα. Ένα μεγάλο τραπέζι προσφορών ή βωμός, βρέθηκε σε κομμάτια στην είσοδο. Ιερογλυφικά εξακολουθούν να είναι ευδιάκριτα στην επιφάνειά του.

Ένα βαριά διακοσμημένο κύπελλο διακοσμημένο με κεραμική διακόσμηση που εφαρμόζεται πριν από το ψήσιμο, βρέθηκε επίσης σε θραύσματα στον πρόσφατα ανακαλυφθέντα τάφο.

Το ταφικό συγκρότημα αποτελείται από μια αίθουσα με τέσσερις ταφικούς θαλάμους λαξευμένους βαθιά στο βράχο. Στην αίθουσα, απέναντι από την είσοδο, ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους μια πήλινη σαρκοφάγος που περιείχε τη μούμια ενός παιδιού και ένα όμορφο χαρτοκιβώτιο που κάλυπτε τις μούμιες, αναφέρει το greekreporter.

Η μούμια ενός άλλου παιδιού, που βρέθηκε σε έναν από τους ταφικούς θαλάμους, έχει υποβληθεί σε ακτινογραφία και δείχνει μια πλάκα στο στήθος του νεκρού.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τις είκοσι μούμιες, σε «εξαιρετική κατάσταση διατήρησης», μέσα στις τέσσερις στοές λαξευμένες στο βράχο. Σε άλλους είχαν κοπεί τα περιτυλίγματα και τα χαρτοκιβώτια τους από αρχαίους… κλέφτες.

Οι καλά διατηρημένες σαρκοφάγοι ήταν βαμμένες με έντονα χρώματα

Μερικά από τα μουμιοποιημένα σώματα ήταν ηλικιωμένων, όπως αποδεικνύεται από τα ορατά σημάδια αρθρίτιδας στα οστά τους. άλλα ήταν γυναίκες ή μικρά παιδιά, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους

Πραγματοποιήθηκε ακτινολογική ανάλυση του κεφαλιού ενός μουμιοποιημένου παιδιού στο σημείο της νεκρόπολης με φορητό μηχάνημα ακτίνων Χ από μέλη της Αιγυπτιο-ιταλικής αποστολής στο Δυτικό Ασουάν.

Πραγματοποίησαν επίσης ανθρωπολογικές και ακτινολογικές αναλύσεις σε σαράντα πέντε άτομα που είχαν ανακαλυφθεί το 2019 στον τάφο που ονομάζεται AGH026 εκτός από τα είκοσι άτομα που βρέθηκαν το 2021 στον τάφο AGH032.

Ο στόχος ήταν να εκτιμηθεί η ηλικία, το φύλο και πιθανές ασθένειες από τις οποίες μπορεί να υπέφεραν οι άνθρωποι.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι στον τάφο AGH026, το 30% των ατόμων ήταν παιδιά, από τη περίοδο νεογνών έως την ηλικία των δέκα ετών. Πολλά από τα υπόλοιπα σώματα ήταν γυναικεία. Τουλάχιστον τρεις οικογένειες βρέθηκαν με μητέρα, πατέρα και γιο θαμμένους ο ένας δίπλα στον άλλο σε μία περίπτωση.

Οι αναλύσεις των οστών έδειξαν ότι κάποιοι από τους ανθρώπους υπέφεραν από μολυσματικές ασθένειες. Το μηριαίο οστό ενός ενήλικα εμφάνισε σαφή σημάδια ακρωτηριασμού, από τον οποίο το άτομο πρέπει να έχει επιζήσει, σημειώνουν οι αρχαιολόγοι.

Άλλα σώματα δείχνουν ενδείξεις αρθροπάθειας, που είναι σημάδι θανάτου που είχε συμβεί σε μεγάλη ηλικία.


hellas-now.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου