Amfipoli News: Τα αρχαιοβοτανικά αρχεία για την προϊστορική Κρήτη έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια!

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Τα αρχαιοβοτανικά αρχεία για την προϊστορική Κρήτη έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια!

 /

Αδημοσίευτες αρχαιοβοτανικές πληροφορίες
για τις προϊστορικές τοποθεσίες:
Αποσελέμη, Χαλέπα, Μεσορράχη, Μεσορράχη Άκρη, Σόπατα, Χρυσή, Χαλασμένος, Γιούκτας
και Αλωνάκι…

Ένα νέο επιστημονικό άρθρο παρέχει μια νέα αρχαιοβοτανική σύνθεση για την προϊστορική Κρήτη. Συγκεντρώνει όλα τα δημοσιευμένα φυτικά αρχεία, από τοποθεσίες της Νεολιθικής και της Εποχής του Χαλκού, σε όλο το νησί, καθώς και αδημοσίευτες αρχαιοβοτανικές  πληροφορίες για 9 άλλες προϊστορικές τοποθεσίες: Αποσελέμης, Χαλέπα, Μεσορράχη, Μεσορράχη Άκρη, Σόπατα, Χρυσή, Χαλασμένος, Γιούκτας και Αλωνάκι.

Μετά από προηγούμενη σύνθεση (το 2013), τα αρχεία συγκεντρώθηκαν σε μια ενιαία βάση δεδομένων και τα δεδομένα συντέθηκαν ανάλογα με τον τύπο του φυτού (δημητριακά, όσπρια, φρούτα και ξηροί καρποί, ταξινομήσεις / καρυκεύματα ελαιωδών φυτών και άλλα είδη άγριων / ποωδών φυτών).

Τα αποτελέσματα αυτής της σύνθεσης παρουσιάζονται σε σύγκριση με εκείνα της προηγούμενης, προκειμένου να επισημανθούν τόσο οι συνεπείς όσο και οι νέες τάσεις που είναι εμφανείς στα καταγεγραμμένα δεδομένα φυτών κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Η σύγκριση δείχνει ότι ο αριθμός των αρχαιοβοτανικών αρχείων για την προϊστορική Κρήτη έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια, αυξάνοντας τα φυτικά δεδομένα για ορισμένες πολιτιστικές περιόδους (όπως η Μετα-ανακτορική) και τύπους πλαισίων (όπως το τελετουργικό).

Αυτή η σύνθεση εξετάζει επίσης τις μεθοδολογικές πρακτικές και τις γραμμές έρευνας που σχετίζονται με τα νέα αρχεία, παρέχοντας μια ενημερωμένη περιγραφή της αρχαιοβοτανικής πειθαρχίας. Συνολικά, αυτή η σύνθεση λειτουργεί ως τρέχον και ολοκληρωμένο σημείο αναφοράς τόσο για τους αρχαιολόγους όσο και για τους αρχαιοβοτανολόγους που μελετούν την προϊστορική Κρήτη.

ΠΗΓΗ: C. Henkel, Έ Μαργαρίτη «Revisiting the Archaeobotany of Prehistoric Crete», ΠανεπΣικάγοΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου