Amfipoli News: Τι κρύβουν οι τόνοι από χώματα; - Υπάρχουν κι άλλοι τάφοι; Είναι πολλοί οι θαμμένοι; - Νέος «πόλεμος» αρχαιολόγων

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Τι κρύβουν οι τόνοι από χώματα; - Υπάρχουν κι άλλοι τάφοι; Είναι πολλοί οι θαμμένοι; - Νέος «πόλεμος» αρχαιολόγων


Στο κόκκινο βρίσκεται πλέον η αγωνία για τον τάφο της Αμφίπολης, έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις και αποκαλύψεις. Οι ανασκαφείς προχωρούν πόντο – πόντο σε μια προσπάθεια να βρουν κάτι που θα τους γεμίσει αισιοδοξία ότι ο τάφος δεν σταμάτησε στον τρίτο θάλαμο και ότι υπάρχει και συνέχεια, μέχρι την ανακάλυψη της ταυτότητας του νεκρού.

Όπως όλα δείχνουν, κι αν δεν ανατραπούν τα σενάρια σε περίπτωση ανακάλυψης κάποιου υπογείου, πρόκειται για κενοτάφιο, δηλαδή δεν θα βρεθεί κάποιος νεκρός εκεί. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν ευρήματα που δεν κατάφεραν να πάρουν οι τυμβωρύχοι, και τα οποία θα δίνουν σημάδια για το ποιος ετάφη στο έτσι κι αλλιώς σπουδαίο μνημείο.

Πολλοί αρχαιολόγοι θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό μέσα στους όγκους χώματος που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου να εντοπίσουν κι άλλα σημαντικά ευρήματα, τα οποία ελπίζουν ότι θα είναι επίσης άριστα διατηρημένα λόγω του αμμώδους χώματος από τον Στρυμόνα. Απομένει ένα μέτρο χώματος, που πρέπει να αφαιρεθεί με επιμέλεια και συστηματικό τρόπο για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κι άλλοι κρυμμένοι θησαυροί.

Πάντως, μέχρι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις, ο «πόλεμος» των αρχαιολόγων με αντικρουόμενες απόψεις και σενάρια, θα συνεχίζεται αμείωτος.

Πιο εντυπωσιακό είναι πάντως το σενάριο που λέει ότι υπάρχουν κι άλλοι τάφοι στο λόφο Καστά ή ότι πιθανότατα εκεί υπήρξε κενοτάφιο και ηρώο προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μιλώντας στο TheTOC.gr ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Τιβέριος εκφράζει την άποψη ότι η ανασκαφή βρίσκεται στο τέλος της. «Δεν πιστεύω ότι κάτω από το έδαφος του τρίτου θαλάμου - τέταρτου χώρου υπάρχει άλλη αίθουσα. Δεν πιστεύω ότι υπογείως υπάρχει άλλος χώρος. Θεωρώ ότι από εδώ και στο εξής δεν υπάρχει κάτι άλλο», επισημαίνει ο κ. Τιβέριος. «Υπάρχει περίπτωση να μην μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα ποιος ήταν θαμμένος σ' αυτόν τον τάφο», λέει επίσης ο κ. Τιβέριος, ο οποίος έχει διατυπώσει εικασίες ότι στο μνημείο μπορεί να «φιλοξενείται» ο στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχος, ή ότι το μεγαλοπρεπές μνημείο μπορεί να έχει χτιστεί για τη σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνη και το γιο τους, Αλέξανδρο Δ'. «Θυμίζω ότι όλα αυτά είναι εικασίες. Μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν», ξεκαθαρίζει ο κύριος Τιβέριος.

Για τον ίδιο, σίγουρο και βεβαιωμένο είναι ότι το ταφικό μνημείο χρονολογείται στο τέλος του 4ου – αρχές 3ου αι π. Χ. «Το ότι το δάπεδο του τάφου φαίνεται παραβιασμένο, αυτό οφείλεται στις προσπάθειες των τυμβωρύχων που η παρουσία τους είναι κάτι παραπάνω από έντονη από την αρχή που άρχισε να αποκαλύπτεται αυτό το μνημείο», αναφέρει ο ίδιος. Και θυμίζει:« ΄Οτι δεν υπάρχει τέταρτος θάλαμος το έχω πει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Είχα πει, βέβαια, ότι δεν υπάρχει κατά 95% αλλά επειδή αυτό το μνημείο έχει πολλά πρωτόγνωρα στοιχεία, άφηνα ένα ποσοστό 5% να υπάρχει».

Σε τι μπορεί να ελπίζει, λοιπόν, τώρα η ανασκαφική ομάδα; «Αν οι τυμβωρύχοι άδειασαν τη λάρνακα κι άφησαν οστά ή θραύσματα οστών, τότε ίσως να μπορούμε να μάθουμε το φύλο του ενοίκου ή των ενοίκων του τάφου. Ως εκ τούτου, αν βρεθεί κάτι, αυτό μπορεί να υπάρχει στο χώμα του τρίτου θαλάμου. Μπορεί να βρούμε εκεί κάποιο ίχνος του νεκρού. Κάτι που δεν είχε αξία για τους τυμβωρύχους».

Από την πλευρά του, ο επίτιμος Πρόεδρος της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων Αρχαίων Μνημείων, Αθανάσιος Νακάσης εκτίμησε ότι υπάρχουν και άλλοι τάφοι στον Τύμβο:

«Αν ψάξουμε στον τύμβο Καστά ίσως βρεθούν και άλλοι τάφοι μεγαλύτεροι και ίσως ο Λέων να συνδέεται με κάποιο άλλο μνημείο της Αμφίπολης».
«Δεν υπάρχει προηγούμενο καμαροσκέπαστου Μακεδονικού τάφου με υπόγειο. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι από κάτω να σας πω την αλήθεια. Είναι ό,τι βλέπουμε. Η εκτίμηση αυτή υπήρχε και από την προηγούμενη εβδομάδα».

Από την άλλη, όπως γράφει στο προσωπικό της blog η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Κινγκ: «Εν ολίγοις, οι κενοί θάλαμοι και το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε η ανασκαφή, ενισχύει την εκδοχή περί κενοταφίου-ηρώου υπέρ του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πρόκειται δηλαδή για ένα μνημείο που δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά για οποιονδήποτε άλλον, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε βέβηλη πράξη.

Οι θάλαμοι, κατά πάσα πιθανότητα, χρησιμοποιήθηκαν από κάποια λατρευτική κοινότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενόσω περίμεναν τον επαναπατρισμό της σορού του. Τα αντικείμενα που περιείχε ο τάφος, θα πρέπει να είχαν αφαιρεθεί προτού εναποτεθεί η επίχωση, η οποία έγινε ώστε να εμποδίσει την κατάρρευση του μνημείου".
Στη συνέχεια υποστηρίζει την άποψη ότι γύρω από τον τύμβο υπάρχουν αρχιτεκτονήματα, όπως σαρκοφάγοι και ναΐσκοι.
"Το βάρος του Τύμβου δεν θα πρέπει να ήταν τόσο μεγάλο ώστε να συνθλίψει τους θαλάμους -αρκεί το υπόλοιπο του πυρήνα του λόφου να ήταν στέρεο. Επομένως, θεωρώ πιθανό να υπήρχαν και άλλες συστοιχίες δωματίων εντός του Τύμβου.

Πηγή: imerisia.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου