Amfipoli News: 46 απαντήσεις για τον κορονοϊό

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

46 απαντήσεις για τον κορονοϊό


Το enikos.gr συγκέντρωσε τις απορίες των αναγνωστών σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού. Στα ερωτήματα απαντά ο Δρόσος Καραγεωργόπουλος, MD, PhD, MPH Λοιμωξιολόγος - Ειδικός Δημόσιας Υγείας, Επιμελητής Δ´ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής και Μονάδας Λοιμώξεων, Γ.Π.Ν. «Αττικόν».
1.Τελικά ποια είναι τα συμπτώματα του ιού; Σε τι διαφέρουν από αυτά τις γρίπης και του κοινού κρυολογήματος;
Τα κύρια συμπτώματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 είναι βήχας και πυρετός που μπορούν να εξελιχθούν σε δύσπνοια. Μπορεί να συνοδεύονται από μη ειδικά συμπτώματα όπως μυαλγίες και πονόλαιμος. Τα συμπτώματα αυτά μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Αν έπρεπε να βρω μία διαφορά, θα έλεγα ότι η γρίπη ξεκινάει πιο απότομα και συνήθως μετά από τρεις μέρες ο πυρετός έχει υποχωρήσει, ενώ η λοίμωξη από κορονοϊό συνήθως ξεκινάει σταδιακά με βήχα και μυαλγίες που συνοδεύονται ή ακολουθούνται από πυρετό. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να κρατήσουν μια εβδομάδα, ενώ, στα άτομα που αναπτύσσουν σοβαρή πνευμονία, εμφανίζεται δύσπνοια κατά το τέλος περίπου της πρώτης εβδομάδας και τότε η νόσος διαρκεί περισσότερο.
2.Είμαι 52 ετών και παίρνω αγωγή για υπέρταση, ανήκω στις ευπαθείς ομάδες;
Τα στοιχεία που έχουν συλλέγει από διάφορες χώρες, και κυρίως από την Κίνα, δείχνουν ότι η θνητότητα στα άτομα με υπέρταση είναι λίγο μεγαλύτερη από τον μέσο όρο. Δεν ξέρουμε όμως αν υπέρταση αποτελεί από μόνη της παράγοντα κινδύνου ή αν είναι απλά δείκτης παρουσίας και άλλων νοσημάτων που είναι πιο συχνά στους υπερτασικούς σε σχέση με τους μη υπερτασικούς ή μεγαλύτερης ηλικίας. Η αλήθεια είναι ότι δεν λογίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς σαν σοβαρός παράγοντας κινδύνου. Κάθε χρόνιο νόσημα όμως θα πρέπει να είναι καλά ρυθμισμένο.
3.Ο ιός εξαπλώνεται μέσω των κουνουπιών;
Ο κορονοϊός θεωρείται ιός του αναπνευστικού και όχι ιός που μεταδίδεται με το αίμα. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία από τον ΠΟΥ ούτε και επιστημονικά δεδομένα για τα κουνούπια ως τρόπο μετάδοσης.
4.Αυτοί που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης, έχουν τις ίδιες πιθανότητες να κολλήσουν κορονοϊό;
Το εμβόλιο της γρίπης δεν προστατεύει έναντι του κορονοϊού. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις ασθενών που νόσησαν ταυτόχρονα και από γρίπη και από κορονοϊό. Άρα το εμβόλιο της γρίπης βγάζει ένα παράγοντα κινδύνου για το άτομο και, για το σύστημα υγείας, μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους που οφείλονται στη γρίπη.
5.Ποιες ηλικίες κινδυνεύουν να πεθάνουν, εάν μολυνθούν από κορονοϊό;
Θάνατοι παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες εκτός από τα παιδιά μέχρι εννέα ετών. Η πιθανότητα όμως κάποιος να μην τα καταφέρει αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι ηλικία μετά τα 60-65 έτη.

Συνεχίστε ΕΔΩ
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου