Amfipoli News: Η μόδα που σκότωνε. Ο θάνατος της Ελισάβετ, τα φορέματα με αρσενικό, τα καπέλα με υδράργυρο και οι γιακάδες λαιμητόμοι

Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Η μόδα που σκότωνε. Ο θάνατος της Ελισάβετ, τα φορέματα με αρσενικό, τα καπέλα με υδράργυρο και οι γιακάδες λαιμητόμοι



  Ενώ καθόταν στο σπίτι ένα απόγευμα του 1861, η σύζυγος του ποιητή Henry Wadsworth Longfellow, Fanny, πήρε φωτιά. Τα εγκαύματα της ήταν τόσο σοβαρά που πέθανε την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με τη νεκρολογία της , η φωτιά είχε ξεκινήσει όταν «ένα σπίρτο ή ένα κομμάτι αναμμένο χαρτί έπιασε το φόρεμά της».

Εκείνη την εποχή, αυτός δεν ήταν ένας περίεργος τρόπος να πεθάνεις. Την εποχή που τα κεριά, οι λάμπες πετρελαίου και τα τζάκια άναβαν και ζέσταιναν τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά σπίτια, οι γυναικείες φαρδιές φούστες με κρίκο και τα ρέοντα βαμβακερά και τούλινα φορέματα αποτελούσαν κίνδυνο πυρκαγιάς, σε αντίθεση με τα πιο στενά μάλλινα ρούχα των ανδρών.

Δεν ήταν μόνο φορέματα: Η μόδα εκείνη την εποχή ήταν γεμάτη κινδύνους. Οι κάλτσες φτιαγμένες με βαφές ανιλίνης φλεγμονήσαν τα πόδια των ανδρών και προκάλεσαν πληγές στους εργάτες ενδυμάτων και ακόμη και καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Το μακιγιάζ από μόλυβδο κατέστρεψε τα νεύρα του καρπού των γυναικών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σηκώσουν τα χέρια τους ψηλά. Οι χτένες από κυτταρίνη, που μερικές γυναίκες φορούσαν στα μαλλιά τους, έσκαγαν αν ζεσταίνονταν πολύ. Στο Πίτσμπουργκ, μια εφημερίδα ανέφερε ότι ένας άνδρας με χτένα σελιλόιντ έχασε τη ζωή του «Ενώ φρόντιζε τη μακριά γκρίζα γενειάδα του». Στο Μπρούκλιν, ένα εργοστάσιο χτενών εξερράγη .

Στην πραγματικότητα, μερικά από τα πιο μοντέρνα ρούχα της εποχής κατασκευάζονταν με τη χρήση χημικών ουσιών που σήμερα θεωρούνται πολύ τοξικές για χρήση — και ήταν οι παραγωγοί αυτών των ρούχων και όχι οι φέροντες, που υπέφεραν περισσότερο από όλα.

Υδράργυρες ασθένειες

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το «τρελός ως καπελάς» αναφέρεται στις ψυχικές και σωματικές παρενέργειες που υπέστησαν οι καπελάδες από τη χρήση υδραργύρου στην τέχνη τους. Αν και οι μελετητές αμφισβητούν αν αυτή είναι στην πραγματικότητα η προέλευση της φράσης, πολλοί καπελάδες ανέπτυξαν δηλητηρίαση από υδράργυρο. Και παρόλο που η φράση έχει μια κάποια ευγένεια, και ενώ ο Τρελός Καπελάς στις Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων ήταν ανόητο και διασκεδαστικό, οι πραγματικές ασθένειες που υπέφεραν οι καπελάδες δεν ήταν αστείο - η δηλητηρίαση από υδράργυρο ήταν εξουθενωτική και θανατηφόρα.

Τον 18ο και τον 19ο αιώνα, πολλά ανδρικά καπέλα από τσόχα κατασκευάζονταν από γούνα λαγού και κουνελιού. Για να κάνει αυτή τη γούνα να κολλήσει μεταξύ τους για να σχηματίσουν τσόχα, οι καπελάδες την άλειψαν με υδράργυρο.

«Ήταν εξαιρετικά τοξικό», λέει η Alison Matthews David, συγγραφέας του Fashion Victims: The Dangers of Dress Past and Present . «Ειδικά αν το εισπνεύσεις. Πηγαίνει κατευθείαν στον εγκέφαλό σου».

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα ήταν νευροκινητικά προβλήματα, όπως τρόμος. Στην πόλη Ντάνμπουρυ του Κονέκτικατ που κατασκευάζει καπέλα, αυτό ήταν γνωστό ως «ταρακουνήματα του Ντάνμπουρυ».

Μετά ήταν τα ψυχολογικά προβλήματα. «Θα γινόσουν πολύ ντροπαλός, πολύ παρανοϊκός», λέει ο Μάθιους Ντέιβιντ. Όταν οι ιατροδικαστές επισκέπτονταν τους καπελάδες για να τεκμηριώσουν τα συμπτώματά τους, οι καπελάδες «νόμιζαν ότι τους παρακολουθούσαν και πετούσαν κάτω τα εργαλεία τους και θύμωναν και είχαν ξεσπάσματα».

Πολλοί hatters ανέπτυξαν επίσης καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, έχασαν τα δόντια τους και πέθαναν σε νεαρή ηλικία.

Αν και αυτές οι επιπτώσεις ήταν τεκμηριωμένες, πολλοί τις θεώρησαν ως τους κινδύνους που έπρεπε να δεχτεί κάποιος με τη δουλειά. Και επιπλέον, ο υδράργυρος επηρέαζε μόνο τους καπέλα — όχι τους άνδρες που φορούσαν τα καπέλα, που προστατεύονταν από την επένδυση των καπέλων.

«Υπήρχε πάντα ένα είδος απώθησης από τους ίδιους τους hatters», λέει ο Matthews David για αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. «Αλλά πραγματικά, ειλικρινά, το μόνο πράγμα που έκανε [την κατασκευή καπέλων υδραργύρου] να εξαφανιστεί ήταν το γεγονός ότι τα ανδρικά καπέλα έφυγαν από τη μόδα τη δεκαετία του 1960. Τότε είναι πραγματικά όταν πεθαίνει. Δεν απαγορεύτηκε ποτέ στη Βρετανία».

Αρσενικό και παλιά δαντέλα

Το αρσενικό ήταν παντού στη βικτωριανή Βρετανία. Αν και ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκε ως όπλο δολοφονίας , το φτηνό, φυσικό στοιχείο χρησιμοποιήθηκε σε κεριά, κουρτίνες και ταπετσαρίες, γράφει ο James C. Whorton στο The Arsenic Century: How Victorian Britain was Poisoned at Home, Work and Play .

Επειδή το αρσενικό έβαφε ύφασμα ανοιχτό πράσινο, το αρσενικό κατέληγε επίσης σε φορέματα, γάντια, παπούτσια και στεφάνια τεχνητών λουλουδιών που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες για να διακοσμήσουν τα μαλλιά και τα ρούχα τους.

Ειδικά τα στεφάνια θα μπορούσαν να προκαλέσουν εξανθήματα στις γυναίκες που τα φορούσαν. Όμως, όπως τα καπέλα υδραργύρου, έτσι και οι μόδες με αρσενικό ήταν πιο επικίνδυνες για τους ανθρώπους που τα κατασκεύαζαν, λέει ο Matthews David.

Για παράδειγμα, το 1861, μια 19χρονη παρασκευάστρια τεχνητών λουλουδιών ονόματι Matilda Scheurer—η δουλειά της οποίας περιελάμβανε το ξεσκόνισμα των λουλουδιών με πράσινη σκόνη με κορδόνια με αρσενικό— πέθανε με βίαιο και πολύχρωμο θάνατο . Έκανε σπασμούς, έκανε εμετό και έβγαζε αφρό από το στόμα. Η χολή της ήταν πράσινη, το ίδιο και τα νύχια της και το ασπράδι του ματιού της. Μια νεκροψία βρήκε αρσενικό στο στομάχι, το συκώτι και τους πνεύμονές της.

Άρθρα σχετικά με το θάνατο του Scheurer και τα δεινά των κατασκευαστών τεχνητών λουλουδιών ευαισθητοποίησαν το κοινό σχετικά με το αρσενικό στη μόδα. Το British Medical Journal έγραψε ότι η γυναίκα που φοράει αρσενικό «κουβαλά στις φούστες της αρκετά δηλητήριο για να σκοτώσει όλους τους θαυμαστές που μπορεί να συναντήσει σε μισή ντουζίνα αίθουσες χορού». Στα μέσα έως τα τέλη του 1800, εντυπωσιακοί ισχυρισμοί όπως αυτοί άρχισαν να στρέφουν την κοινή γνώμη ενάντια σε αυτή τη θανατηφόρα απόχρωση του πράσινου.

Ασφάλεια στη μόδα

Η ανησυχία του κοινού για το αρσενικό το βοήθησε σταδιακά να βγει από τη μόδα - η Σκανδιναβία, η Γαλλία και η Γερμανία απαγόρευσαν τη χρωστική ουσία (η Βρετανία δεν το έκανε).

Η απομάκρυνση από το αρσενικό επιταχύνθηκε με την εφεύρεση των συνθετικών βαφών, οι οποίες έκαναν «εύκολο να φύγει το αρσενικό», σύμφωνα με την Elizabeth Semmelhack, ανώτερη επιμελήτρια στο Bata Shoe Museum στο Τορόντο του Καναδά. (Η έκθεση « Fashion Victims » του μουσείου, στην οποία συνεργάστηκε ο Matthews David, θα είναι ανοιχτή μέχρι τον Ιανουάριο.)

Αυτό εγείρει ενδιαφέροντα ερωτήματα για τη μόδα σήμερα. Ενώ τα φορέματα από αρσενικό μπορεί να φαίνονται σαν παράξενα λείψανα μιας πιο βάναυσης εποχής, η φονική μόδα είναι ακόμα πολύ στη μόδα. Το 2009, η Τουρκία απαγόρευσε την αμμοβολή —την πρακτική του ψεκασμού τζιν με άμμο για να του δώσει μια μοντέρνα ταλαιπωρημένη εμφάνιση— επειδή οι εργαζόμενοι εμφάνιζαν πυριτίαση από την αναπνοή στην άμμο.

«Δεν είναι ιάσιμη ασθένεια», λέει ο Μάθιους Ντέιβιντ για την πυριτίαση. «Αν έχεις άμμο στους πνεύμονές σου, θα σε σκοτώσει».

Ωστόσο, όταν μια επικίνδυνη μέθοδος παραγωγής απαγορεύεται σε μια χώρα - και όταν η ζήτηση για τα ρούχα που παράγει αυτή η μέθοδος παραμένει υψηλή - τότε η παραγωγή συνήθως μετακινείται κάπου αλλού (ή συνεχίζεται παρά την απαγόρευση). Πέρυσι, το Al Jazeera διαπίστωσε ότι ορισμένα κινεζικά εργοστάσια αμμοβολής ρούχων.

Στη δεκαετία του 1800, οι άνδρες που φορούσαν καπέλα από υδράργυρο ή οι γυναίκες που φορούσαν ρούχα και αξεσουάρ με αρσενικό μπορεί να είχαν δει τους ανθρώπους που παρήγαγαν αυτά τα αντικείμενα στους δρόμους του Λονδίνου ή να είχαν διαβάσει για αυτά στην τοπική εφημερίδα. Αλλά σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, πολλοί από εμάς δεν βλέπουμε τις θανατηφόρες συνέπειες που έχουν οι επιλογές μόδας στους άλλους.

nationalgeographic-com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου