Amfipoli News: O προϊστορικός οικισμός Πολιόχνης της Λήμνου – Η «αρχαιότερη» πόλη της Ευρώπης και το πρώτο Βουλευτήριον

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

O προϊστορικός οικισμός Πολιόχνης της Λήμνου – Η «αρχαιότερη» πόλη της Ευρώπης και το πρώτο Βουλευτήριον

 


Στον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης στη Λήμνο ολοκληρώθηκε ένα μεγάλο έργο αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης της ξεχωριστής του αρχαιολογικής αξίας, τόσο για το νησί όσο και για το βορειοανατολικό Αιγαίο, καθώς αποτελεί έναν από τους πρωιμότερους έως σήμερα οχυρωμένους οικισμούς στην Ευρώπη με πρωτοαστικά χαρακτηριστικά που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διακίνηση των μεταλλευμάτων και του θαλάσσιου εμπορίου από τον Ελλήσποντο και τις δυτικές ακτές της Μικράς Ασίας στο Αιγαίο.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την παλαιότερη πόλη της Ευρώπης καθώς και για το αρχαιότερο Βουλευτήριο και όπως εξήγησε ο Αρχαιολόγος και Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη « ο προϊστορικός οικισμός ανάγεται στο τέλος της 4ης- αρχή της 3ης χιλιετίας π.Χ. και είναι ίσως ο πρωιμότερος οργανωμένος οικισμός που υπάρχει στην περιοχή του Αιγαίου».

Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, έγινε συντήρηση σε μια έκταση γύρω στα 20 στρέμματα με αρχαιολογικά κατάλοιπα, από το βουλευτήριο μέχρι τον εμβληματικό περίβολο που σώζεται σε ύψος 4 μέτρων.

«Η ανασκαφή είχε πραγματοποιηθεί από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και εμείς είχαμε τη δυνατότητα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ να αποκαλύψουμε και να συντηρήσουμε στη δυτική πλευρά του τείχους που περιβάλει την αρχαία πόλη , την εμβληματική αίθουσα των συνεδριάσεων με τα πέτρινα έδρανα και το βήμα του λαού στο κέντρο που αποτελεί και την ισχυρότερη ένδειξη δημοκρατικής οργάνωσης της τότε κοινωνίας», ανέφερε.

«Η πρώτη καταγεγραμμένη Βουλή, υπήρξε τόπος συνέλευσης των πρώτων οργανωμένων οικισμών στην περιοχή του Αιγαίου, ένας χώρος συνάθροισης όπου έχουμε την πρώτη εφαρμογή της συλλογικότητας. Εκεί οι πολίτες συναντιόντουσαν για να συζητήσουν τα φλέγοντα θέματα του οικισμού που τους απασχολούσαν, κάτι αντίστοιχο με τη σημερινή Βουλή των Ελλήνων», εξήγησε.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου έγινε εκσυγχρονισμός των κτιριακών υποδομών, δημιουργήθηκαν χώροι υγιεινής ΑμεΑ, αναψυκτήριο, διαδρομές περιήγησης επισκεπτών, αναβάθμιση του εκθεσιακού χώρου, φωτισμός του αρχαιολογικού χώρου καθώς και ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές σε κινητά και πινακίδες ενημέρωσης κοινού.

athina984.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου