Του Γιώργου Λεκάκη
Ίχνη αρχαίας πόλεως, και περίπου 10.000 τύμβοι(!), έχουν εντοπιστεί στο νησί Tongatapu του νοτιοδυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, μέσω χαρτογράφησης υψηλής τεχνολογίας με αεροσαρωτές (lidar) και αρχαιολογική έρευνα πεδίου!
«Οι γήινες δομές κατασκευάζονταν στο Tongatapu γύρω στο 300 μ.Χ. Αυτό είναι 700 χρόνια ενωρίτερα από ό,τι επίστευαν έως σήμερα οι επιστήμονες», εδήλωσε ο κ. Ph. Parton (του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας).
Καθώς ο οικισμός εξαπλώθηκε και μεγάλωνε, εξήγησε, οι άνθρωποι θα είχαν αλληλεπιδράσει με νέους τρόπους και θα είχαν κάνει διαφορετικά έργα για να υποστηρίξουν τον μεγαλύτερο πληθυσμό.
Η επιρροή της πόλεως τελικώς εξαπλώθηκε στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, μεταξύ του 13ου και του 19ου αιώνα, μέχρι που κατέρρευσε, με την άφιξη των Ευρωπαίων και άγνωστων έως τότε ασθενειών που αυτοί έφεραν.
«Αυτή είναι μόνον η αρχή, όσον αφορά τους πρώιμους οικισμούς στον Ειρηνικό. Είναι πιθανόν να υπάρχουν ακόμη πολλά να ανακαλυφθούν», κατέληξε ο κ. Πάρτον.
ΠΗΓΗ: Ph. Parton, κ.ά. "Low-Density Urbanisation: Prestate Settlement Growth in a Pacific Society", Journal of Archaeological Method and Theory, 4.4.2024. ABC News Australia. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.4.2024.
Το Tongatapu (στον 21ο παράλληλο - 21°12′41″S 175°09′11″W) είναι το κύριο νησί της Τόνγκα, όπου η πρωτεύουσά της, Nukuʻalofa. Έχει μια από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αρχαιολογικών καταλοίπων στον Ειρηνικό!
Τα αρχαιότερα ίχνη «κεραμικής τύπου Lapita», που βρέθηκαν στην Τόνγκα, ανάγονται στο 900 - 850 π.Χ. – δηλ. 300 χρόνια μετά την ίδρυση των πρώτων οικισμών στην Τόνγκα. Ο αρχαιολόγος D. Burley ανακάλυψε την κεραμική γύρω από την λιμνοθάλασσα Fanga'uta, 2.000 χλμ. μακριά από την ιδίου τύπου κεραμική, που βρέθηκε στην Santa Cruz στα νησιά του Σολομώντα!
Η Τόνγκα ήταν πάντα η έδρα της Αυτοκρατορίας Tuʻi Tonga. Πρώτη πρωτεύουσα στην Τολόα, πριν από περίπου 1.000 χρόνια. Δεύτερη πρωτεύουσα η Εκάτη / Heketa, όπου το Haʻamonga ʻa Maui, εντυπωσιακό μεγαλιθικό… Trilithon (τρίλιθη πύλη). Τρίτη πρωτεύουσα η Muʻa (από 1220 - 1851) με τα πιο παραδοσιακά αξιοθέατα - περισσότεροι από 20 βασιλικοί τύμβοι!
ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις".
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου