Amfipoli News: Πώς οι αλλαγές του καιρού επηρεάζουν τον οργανισμό και τη διάθεσή μας. Αρθριτικά, πονοκέφαλοι, ιώσεις

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Πώς οι αλλαγές του καιρού επηρεάζουν τον οργανισμό και τη διάθεσή μας. Αρθριτικά, πονοκέφαλοι, ιώσεις


Οι αλλαγές του καιρού επηρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού, όπως και τη διάθεση μας. Το γεγονός είναι γνωστό εδώ και αιώνες. Οι αρχαίοι Κινέζοι είχαν διαπιστώσει ότι η βροχή και ο αέρας επιδρούν αρνητικά στις αρθρώσεις, ενώ από την Αναγέννηση υποστήριζαν ότι πολλές ασθένειες επιδεινώνονται, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές.
Πλέον, αυτά που αποτελούσαν κάποτε απλές παρατηρήσεις ή λαϊκές δοξασίες, έχουν αποδειχθεί επιστημονικά. Σύμφωνα με  στατιστικές, το 75% των ανθρώπων αντιδρά στις αλλαγές του καιρού. Το ποσοστό αυτό αφορά όλες τις ηλικίες και όχι μόνο στους ηλικιωμένους. Οι φθινοπωρινές και οι χειμωνιάτικες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλούσαν από πονοκεφάλους και ημικρανίες μέχρι πόνους στις αρθρώσεις.
Κακή διάθεση: Η μειωμένη ηλιακή ακτινοβολία των φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών μπορεί να προκαλέσει και μείωση των επιπέδων σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια διάθεση και τα ίδια επίπεδα ενέργειας που έχουν το καλοκαίρι.
Πονοκέφαλοι: Η μεταβολή στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου είναι μια από τις αιτίες που προκαλούν πονοκεφάλους. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα μπορεί να προκαλέσουν τέτοιες μεταβολές μειώνοντας και την ροή του αίματος. Ιδιαίτερα τα άτομα που υποφέρουν από πονοκεφάλους ή ημικρανίες είναι σημαντικό να μην εκτίθενται απότομα σε χαμηλές θερμοκρασίες και να φροντίζουν τον χειμώνα να καλύπτουν το κεφάλι τους.
Πόνοι στις αρθρώσεις: Αν και οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι για τους λόγους τους οποίους το φθινόπωρο και τον χειμώνα εκδηλώνονται πόνοι στις αρθρώσεις πολλών ανθρώπων,η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι το κρύο μειώνει την πίεση γύρω από τις αρθρώσεις ή προκαλεί συστολή στους μύες της περιοχής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κίνηση και η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των πόνων.
Ιώσεις: Οι περισσότερες ιώσεις είναι μεταδοτικές λίγες μέρες πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Γι’ αυτό τις κρύες μέρες που περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους είναι πιο εύκολο να «κολλήσουμε» έναν ιό.  Η καλύτερη άμυνα είναι το προσεχτικό πλύσιμο των χεριών.
Ξηρότητα δέρματος: Όσο περισσότερο κρύο κάνει, τόσο λιγότερη υγρασία υπάρχει με αποτέλεσμα να μην ενυδατώνεται το δέρμα. Ένα καλό καθαριστικό προσώπου, μια ενυδατική κρέμα αλλά και μια μάσκα απολέπισης μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ξηρότητας της επιδερμίδας.
Έλλειψη βιταμίνης D: Ο ήλιος είναι η κύρια πηγή της Βιταμίνης D που μετατρέπει την χοληστερόλη στο σώμα μας σε βιταμίνη D3. Για αυτό κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα μπορεί να γίνουν έντονα τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης D, όπως αδυναμία, ευαισθησία στον πόνο και υπνηλία. Εδώ μπορεί να βοηθήσει μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D, όπως λιπαρά ψάρια, σολομός και τόνος, αλλά και συμπληρώματα διατροφής μετά από συνεννόηση με τον γιατρό σας.
Tips
1. Δροσερό ντους: Tο μπάνιο με νερό μέτριας θερμοκρασίας μας κάνει λιγότερο επιρρεπείς στα κρυολογήματα, αλλά και στην εποχιακή κατάθλιψη. Μάλιστα, έρευνες έχουν αποδείξει ότι το δροσερό νερό αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, των ορμονών που μας κάνουν να αισθανόμαστε χαρά.
2. Καλός ύπνος: Αμερικανοί επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνα σε 3.000 ανθρώπους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου αυξάνει την ευπάθεια στις καιρικές μεταβολές και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Για το λόγο αυτό, προτιμότερο είναι να ξαπλώνουμε μέχρι τις 11 το βράδυ και να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7-8 ώρες.
3. Άσκηση: Το χαλαρό περπάτημα ηρεμεί τα νεύρα, ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και λειτουργεί ως ένα εξαιρετικό προληπτικό μέτρο κατά της ευπάθειας στον καιρό. Ιδιαίτερα χρήσιμα μπορούν να αποδειχθούν και άλλα είδη άσκησης, όπως ο χορός, η γιόγκα ή το κολύμπι, αρκεί να είναι μέτριας έντασης.
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου